Wijn

Wijn
Er bestaan vele duizenden wijnsoorten en geen enkele daarvan is hetzelfde. Het enige overzichtelijke lijkt de kleur. Je hebt witte wijn, rode wijn en rosé. Maar zelfs witte wijn kan in kleur variëren van goudgeel tot lichtgroen, en rode wijn van lichtrood tot fonkelend dieppurper. Rosé zit ergens tussen rood en wit in. Wat alle wijnen wél gemeen hebben,

Wat alle wijnen wél gemeen hebben, is hun grondstof: de

druif. Wanneer suikers uit de druiven worden omgezet in

alcohol, verandert druivensap in wijn met een alcoholpercentage

van 10 tot 14%. Deze zogeheten fermentatie vindt

plaats onder invloed van gist. Al duizenden jaren geleden

ontdekten pioniers dit proces toen zij erin slaagden een

roesverwekkende en geestverrijkende drank te brouwen uit

natuurlijk plantenmateriaal. Tegenwoordig wordt het aloude

gistingsproces nog steeds gebruikt, maar de magie rond de

wijnbereiding – in jargon vinificatie – heeft plaatsgemaakt

voor kennis. Hierdoor hebben de hedendaagse wijnmakers

veel meer vat op de kwaliteit en eigenschappen van hun wijnen.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Hoe je witte wijn kunt maken van blauwe

druiven en hoe je de smaak van wijn kunt meten.

• De Basis: Hoe wordt druivensap wijn, wat doet sulfiet en

waarom heeft wijn soms ‘kurk’?

• De Diepte: Wat doet wijn met de gezondheid? Is er een

verklaring voor de ‘Franse paradox’?

U heeft geen toegang tot deze editie. U dient in te loggen om deze editie online te lezen.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

 

Losse nummers zijn vanaf

€ 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift.

 

 

 

 

 


 

Abonneren >>

 

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.