Veilig Voedsel

Veilig Voedsel
Alarmerende berichten over bestrijdingsmiddelen op groente en fruit, hormonen in vlees of Salmonella in kip doen misschien anders vermoeden, maar ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest als nu. Gelukkig maar, want van pathogene bacteriën of chemische verontreinigingen kunnen we behoorlijk ziek worden. Als consument moeten we erop kunnen vertrouwen dat producenten, leveranciers en koks goed opletten en veilig met etenswaren omgaan.

De inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit controleren

of iedereen zich inderdaad aan de regels houdt. Zij

waken over de complete keten: van grondstof tot eindproduct.

Desondanks zal voedsel nooit 100 procent veilig zijn. Alles

controleren is nu eenmaal onmogelijk, en bovendien liggen

er altijd gevaren op de loer. Denk maar aan afvalstoffen die

plotseling via het milieu in de voedselketen opduiken, schimmels

die er lustig op los leven dankzij de klimaatverandering,

of aan die ene fabrikant die het net even wat minder nauw

neemt met de regels.

 

Goede controle is en blijft noodzakelijk. Om dit adequaat

aan te pakken ontwikkelen wetenschappers slimme meettechnieken,

bijvoorbeeld een gistcel die oplicht bij detectie

van verboden hormonen of intelligente verpakkingen die

laten zien of een product nog steeds eetbaar is.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Welke gevaren liggen op de loer bij ons

voedsel? En wie controleert of voedsel veilig is?

• De Basis: Wat is het verschil tussen voedselinfectie en

voedselvergiftiging? Hoe schakelen we de ziekteverwekkers

uit?

• De Diepte: Wetenschappers ontwikkelen steeds slimmere

detectietechnieken om voedsel te screenen.

U heeft geen toegang tot deze editie. U dient in te loggen om deze editie online te lezen.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

 

Losse nummers zijn vanaf

€ 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift.

 

 

 

 

 


 

Abonneren >>

 

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.