Stamcellen

Stamcellen
Reparatie met weefsels uit het lab

Zonder dat we het merken, worden de meeste weefsels in ons lichaam doorlopend vernieuwd. Darmcellen bijvoorbeeld sterven na vier dagen af, en nieuwe exemplaren nemen hun plaats in. De bron van die vervanging zijn eindeloos delende stamcellen, die overal in ons lichaam te vinden zijn. Hun nakomelingen specialiseren zich tot bloedcellen, huid, longbekleding en talloze andere weefsels. De kennis van stamcellen is de laatste jaren enorm gegroeid. Onderzoekers weten hoe je in het lab stamcellen kunt kweken en op commando laten uitgroeien tot lever-, nier- of huidcel. Sterker: het lukt inmiddels om mini-orgaantjes te maken, met daarin onder meer menselijk hersenweefsel, nierbuisjes, darmepitheel en zelfs smaakpapillen. Zulke organoïden maken het mogelijk om ziektes te onderzoeken en nieuwe geneesmiddelen te testen. Een andere toepassing is stamcellen kweken, of weefsels voor transplantatie bij hartinfarct of kanker. Er zijn al diverse successen behaald, maar honderden studies met patiënten leren ook dat we de eigenaardigheden van de stamcelbiologie nog niet helemaal begrijpen.

U heeft geen toegang tot deze editie. U dient in te loggen om deze editie online te lezen.

De feed werd niet gevonden.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

 

Losse nummers zijn vanaf

€ 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift.

 

 

 

 

 


 

Abonneren >>

 

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.