Pijnstillers

Pijnstillers
Panacee voor de pijn

Pijn zit tussen je oren. Letterlijk, want het signaal dat er ergens iets mis is in je lijf vertalen je hersenen naar ‘ik heb pijn’. En dat is maar goed ook, want pijn zorgt ervoor dat je maatregelen neemt om de oorzaak van de pijn weg te nemen of te verminderen. Maar er zijn diverse soorten pijn, zoals door een verwonding of ziekte, en acute of chronische pijn. Pijn is niet voor iedereen hetzelfde. Zo zijn er genetische verschillen en verschillen tussen mannen en vrouwen. Daarom zijn er veel uiteenlopende klassen pijnstillers met ieder hun eigen werking en toepassing. De vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol en ibuprofen, kent iedereen. Werken die niet voldoende, dan grijpt de arts naar krachtigere pijnstillers zoals morfine; opioïden genoemd. Die stoffen werken meestal zeer goed tegen de pijn, maar hebben grote nadelen, zoals bijwerkingen en een kans op verslaving. Daarom zoeken artsen en onderzoekers naar nieuwe methodes om pijn te bestrijden. Daarbij kijken ze niet alleen naar nieuwe chemische middelen.

U heeft geen toegang tot deze editie. U dient in te loggen om deze editie online te lezen.

De feed werd niet gevonden.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

 

Losse nummers zijn vanaf

€ 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift.

 

 

 

 

 


 

Abonneren >>

 

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.