Artikelen

Melk , nr 307

Esther Thole | juli 2014

Waardevolle voeding: De natuur levert groente, granen, vlees, eieren, vis, fruit, noten. Maar melk neemt heeft een heel bijzondere plek in ons menu, omdat dat het speciaal voor ons is gemaakt. Zoogdieren produceren melk om hun nakomelingen te voeden. Wanneer het kroost groot genoeg is om mee te eten met de volwassenen verdwijnt melk van het menu. Behalve bij de mens. Wij blijven melk drinken en kaas, boter en yoghurt zijn dagelijkse kost. Daarvoor gebruiken we de melk van andere zoogdieren, meestal een koe.

De productie en verwerking van melk is uitgegroeid tot een vooruitstrevende industrie die een belangrijke economische waarde vertegenwoordigt. Alhoewel de melkprijzen soms zo laag is dat de productie niet meer lonend is. Maar Nederlandse kaas is overal ter wereld in de schappen te vinden. Ook boter en melkpoeder vinden in grote hoeveelheden aftrek over de grens. De lijst met producten die uit melk zijn te maken is heel lang. Dat je zoveel kunt met melk is te danken aan het grote aantal verschillende stoffen waaruit melk bestaat: eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en, mineralen. Vla, ijs en pudding liggen nog voor de hand. Maar wat denk je van koekjes, diepvriespizza’s en chocoladerepen, laat staan sportdrankjes, tandpasta en geneesmiddelen?

Overigens is niet iedereen is in staat melk en in het bijzonder melksuiker (lactose) te verteren. Met name Aziaten zijn lactose-intolerant. Maar ook bij Europeanen groeit die intolerantie naarmate je ouder wordt.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Het vermogen melk te kunnen blijven verteren was een evolutionair voordeel voor de mens. Waarom?

• De Basis: Waaruit bestaat melk eigenlijk behalve water? En hoe gaat de weg van koe naar consument?

• De Diepte: Wat kun je nog meer maken van melk behalve boter en kaas? Welke waardevolle toepassingen bestaan er naast voeding?

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie