Koper

Koper
Essentieel Element: In het nieuws hoor je vaak dat er weer koperen bovenleidingen zijn gestolen. Het kleurige metaal is zo veel waard dat dieven er hun leven voor wagen. Ook ons lichaam kan niet zonder. Voor de werking van computers en elektrische apparaten is het essentieel en zonder koper klinkt een orkest wel heel erg kaal.

Meer dan een miljard jaar geleden begon de kopertijd. Primitieve eencellige organismen op aarde gebruikten toen vooral ijzer in hun stofwisseling. Maar doordat de zuurstofconcentratie in de lucht langzaam steeg, daalde de hoeveelheid ijzer die ze konden gebruiken. IJzer reageert namelijk met zuurstof tot een onoplosbare verbinding. Het slaat neer als vaste stof, zodat organismen het niet meer kunnen opnemen. Koper was een bruikbaar alternatief. Dat bleek een gouden greep van de natuur: met koper kunnen eencellige organismen evolueren tot meercellige organismen. We danken ons bestaan dus mede aan het element.

Koper staat makkelijk elektronen af. Daardoor is het geschikt als actief onderdeel van een enzym of ander eiwit in biologische systemen zoals ons lichaam. Het zorgt voor het elektronentransport. Ook regelt het de reactiviteit van een zuurstofmolecuul in belangrijke biologische processen.

In weekdieren zorgt het voor het zuurstoftransport. Deze hebben letterlijk blauw bloed, omdat verbindingen met koper vaak blauw van kleur zijn. Verder is het element nuttig in katalysatoren om methanol te produceren of geneesmiddelen te synthetiseren.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Waar komt koper vandaan? Waar is het voor nodig? En hoe win je het terug na gebruik?

• De Basis: Waarom heeft koper zo veel toepassingen?

• De Diepte: Koper is onmisbaar voor mens en dier. Welke rol speelt het in het lichaam?

U heeft geen toegang tot deze editie. U dient in te loggen om deze editie online te lezen.

De feed werd niet gevonden.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

 

Losse nummers zijn vanaf

€ 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift.

 

 

 

 

 


 

Abonneren >>

 

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.