Ionische vloeistoffen

Ionische vloeistoffen
Oplossingen met vloeibaar zout

Met sommige stoffen gebeurt iets bijzonders als je ze mengt: zonder verhitting ontstaat een vloeibaar zout. Met kennis van de juiste combinatie van anionen en kationen kunnen chemici tienduizenden vloeibare zouten maken. Dat gebeurt volop als je ziet dat jaarlijks meer dan vijfduizend nieuwe publicaties en tientallen octrooien rond ionische vloeistoffen verschijnen. Het aantal onderzoeksrichtingen is zeer divers: zouten waarin plastic, hout of goud oplossen, middelen voor chemische reacties en scheidingen, de ladingdrager in batterijen, of een opslagmedium voor gassen. Voordelen van ionische vloeistoffen zijn dat ze niet verdampen en dat je ze goed kunt recyclen. Tien jaar geleden verwachtten velen dat de chemische industrie geleidelijk zou overstappen op deze ‘groene’ vloeistoffen. Toch is dat nog maar op bescheiden schaal gebeurd, vooral omdat ze nogal kostbaar zijn. Maar daar begint de laatste jaren verandering in te komen.

U heeft geen toegang tot deze editie. U dient in te loggen om deze editie online te lezen.

De feed werd niet gevonden.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

 

Losse nummers zijn vanaf

€ 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift.

 

 

 

 

 


 

Abonneren >>

 

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.