Groen Gas

Groen Gas
De nieuwste brandstof heet groen gas. Het rijdt goedkoop en duurzaam, want het wordt gemaakt van mest, gft, sloophout, stro, oud frituurvet of vissenkoppen. Er kan ook groene stroom van worden gemaakt en warmte om huizen, kassen of een tropisch zwembad mee te verwarmen. Groen gas maakt menig veehouder opeens tot energieleverancier.

Gas maken uit mest en groenafval is goed voor het milieu, maar meestal niet rendabel zonder subsidie. Groen gas is niet te onderscheiden van aardgas. Dat is ook logisch, want beiden zijn op dezelfde manier geproduceerd, door micro-organismen die groenafval eten en als dank brandbaar methaan uitspugen. Alleen is groen gas kakelvers terwijl aardgas fossiel is. Groen gas is een natuurproduct. En mits gemaakt uit ‘afval’ is het CO2-neutraal. Een flinke dosis geavanceerde procestechniek helpt de natuur het beste resultaat te bereiken. In een hightechmestraffinaderij levert koeienstront niet alleen veel en excellent groen gas, maar ook nog eens ‘biologische kunstmest’.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Autorijden op groen gas kan. Maar hoe duurzaam is het precies?

• De Basis: Groen gas is ‘kakelvers’ gas gemaakt door samenwerkende micro-organismen.

• De Diepte: Een hightechmestraffinaderij tovert koeienstront om in groen gas en kunstmest.

U heeft geen toegang tot deze editie. U dient in te loggen om deze editie online te lezen.

De feed werd niet gevonden.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

 

Losse nummers zijn vanaf

€ 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift.

 

 

 

 

 


 

Abonneren >>

 

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.