Artikelen

Groen Gas , nr 283

De nieuwste brandstof heet groen gas. Het rijdt goedkoop en duurzaam, want het wordt gemaakt van mest, gft, sloophout, stro, oud frituurvet of vissenkoppen. Er kan ook groene stroom van worden gemaakt en warmte om huizen, kassen of een tropisch zwembad mee te verwarmen. Groen gas maakt menig veehouder opeens tot energieleverancier.

Gas maken uit mest en groenafval is goed voor het milieu, maar meestal niet rendabel zonder subsidie. Groen gas is niet te onderscheiden van aardgas. Dat is ook logisch, want beiden zijn op dezelfde manier geproduceerd, door micro-organismen die groenafval eten en als dank brandbaar methaan uitspugen. Alleen is groen gas kakelvers terwijl aardgas fossiel is. Groen gas is een natuurproduct. En mits gemaakt uit ‘afval’ is het CO2-neutraal. Een flinke dosis geavanceerde procestechniek helpt de natuur het beste resultaat te bereiken. In een hightechmestraffinaderij levert koeienstront niet alleen veel en excellent groen gas, maar ook nog eens ‘biologische kunstmest’.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Autorijden op groen gas kan. Maar hoe duurzaam is het precies?

• De Basis: Groen gas is ‘kakelvers’ gas gemaakt door samenwerkende micro-organismen.

• De Diepte: Een hightechmestraffinaderij tovert koeienstront om in groen gas en kunstmest.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie