Griepvirus

Griepvirus
De griep, influenza, waart altijd rond. Meestal betekent het een week uitzieken in bed, maar eens in de dertig á veertig jaar duikt er een heel nieuw type van het influenzavirus op. Omdat het afweersysteem die nieuwe variant niet kent kan zo’n griepgolf veel ernstiger verlopen. Zo kostte de beruchte ‘Spaanse griep’ uit 1918-1919 wereldwijd naar schatting 40 miljoen mensen het leven.

De Aziatische vogelgriep zou een volgende pandemie kunnen veroorzaken, met mogelijk zelfs 150 miljoen slachtoffers. Of het écht zover komt is nog de vraag. Maar als zo'n griepvariant kan overgaan van mens op mens ontstaat een groot probleem. De jaarlijks griepprik helpt niet en het kost maanden tijd om een vaccin maken. Griepremmers zijn er inmiddels wel, maar de voorraden zijn klein. Strenge isolatie van besmette patiënten zou kunnen helpen een pandemie in te perken, zo denken wetenschappers.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Virologen en epidemiologen waarschuwen

voor een nieuwe grieppandemie. Moeten we bang zijn?

• De Basis: Het griepvirus is klein, efficiënt en gevaarlijk

veranderlijk.

• De Diepte: Het nut van de jaarlijkse griepprik en

griepremmers. Is het vogelgriep-vaccin wel op tijd klaar?

U heeft geen toegang tot deze editie. U dient in te loggen om deze editie online te lezen.

De feed werd niet gevonden.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

 

Losse nummers zijn vanaf

€ 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift.

 

 

 

 

 


 

Abonneren >>

 

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.