E-nummers

E-nummers
Gekleurde additieven: Op bijna alle etiketten van voedselverpakkingen vind je ze: E-nummers. Een aanduiding voor geur- en smaakstoffen en andere toevoegingen in allerlei soorten voedsel: snoepgoed, yoghurt, brood, vruchtensappen, ham, kant-en-klaarmaaltijden, enzovoort. Deze additieven, stoffen die van nature niet in een voedingsmiddel voorkomen, worden eraan toegevoegd om het beter te laten smaken, langer houdbaar te maken of op een andere manier te verbeteren.

De Europese Commissie heeft er voor gezorgd dat dit soort stoffen worden gecontroleerd en een lijst opgesteld van additieven die zijn goedgekeurd voor toepassing in voedingsmiddelen. Ze zijn dus getest en goedgekeurd.

Sommige mensen waarschuwen dat E-nummers onnatuurlijk zijn en dat je ze beter niet kunt eten. E330 klinkt inderdaad een stuk enger dan citroenzuur, maar toch is dat een natuurlijke stof die in iedere cel voorkomt. Dat geldt weer niet voor bijvoorbeeld E951, het nummer voor zoetstof aspartaam. Hebben die mensen in sommige gevallen gelijk? En wie let er eigenlijk op de veiligheid van dit soort stoffen?

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Wat zijn E-nummers en waar dienen ze voor? Wie bepaalt of een E nummer veilig is?

• De Basis: Wat zijn E-nummers in chemisch opzicht en wat is hun oorsprong? Hoeveel kun je er veilig van eten en hoe stellen wetenschappers dat vast?

• De Diepte: Soms laat nieuw onderzoek zien dat een E-nummer misschien toch niet veilig is. Wat gebeurt er dan?

U heeft geen toegang tot deze editie. U dient in te loggen om deze editie online te lezen.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

 

Losse nummers zijn vanaf

€ 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift.

 

 

 

 

 


 

Abonneren >>

 

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.