Drop

Drop

We kennen talloze varianten: van zoet tot zout en van hard tot zacht. Maar welke variant ook, drop is pas drop als er het extract van de zoethoutwortel in zit. Dat is naast salmiakzout het meest kenmerkende bestanddeel van drop. Het stofje glycyrrhizinezuur in zoethoutextract geeft drop zijn typische smaak. Bovendien heeft het een slijmoplossende werking. Drop als middel om keelpijn te verzachten geeft ons een prima alibi om nog wat drop te snoepen. Toch blijft het oppassen

geblazen, want overdaad schaadt. Drop kan bij overmatige consumptie de bloeddruk verhogen en oedeem of nierfalen veroorzaken. Niet door het zout – dat is een hardnekkig misverstand.

Boosdoener is het glycyrrhizinezuur, hetzelfde stofje dat drop zo lekker maakt.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: Zoethout groeit in subtropische landen.

Waarom is drop dan toch zo typisch Nederlands?

• De Basis: Hoe wordt drop geproduceerd? Wat is blokdrop?

En kun je ook zelf drop maken?

• De Diepte: Te veel drop kan hoge bloeddruk veroorzaken.

Wat voor effect heeft het op je gezondheid?

U heeft geen toegang tot deze editie. U dient in te loggen om deze editie online te lezen.

De feed werd niet gevonden.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

 

Losse nummers zijn vanaf

€ 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift.

 

 

 

 

 


 

Abonneren >>

 

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.