Artikelen

Drank , nr 298

Astrid van de Graaf | december 2013

Heftig spul: Ook al is het een harddrug, alcoholhoudende drank nuttigen is hier legaal, tenminste vanaf je 18de. Alcoholhoudende drankjes lijken te horen bij gezelligheid. Remmingen verdwijnen en je treedt de wereld – tijdelijk – met meer zelfvertrouwen tegemoet, net als bij het gebruik van veel andere drugs. Daarom drinken veel mensen, jong en oud, vooral bij sociale gelegenheden. Alcohol heeft echter veel negatieve kanten. Denk maar aan ziektes als levercirrose en kanker en aan verkeersongevallen, geweldincidenten, zedendelicten en werkverzuim.

Door een te grote dosis alcohol raak je aangeschoten of dronken. Het woord dat Engelsen ook wel gebruiken voor dronkenschap, intoxication, vergiftiging, is daarvoor heel treffend. De alcohol wordt heel gemakkelijk opgenomen in je bloed en kan zich daarna snel door het hele lichaam verspreiden. Terwijl de lever zijn uiterste best doet om het gif weer af te breken, raken de hersenen beneveld en organen beschadigd.

De laatste jaren is meer aandacht voor de effecten die alcohol heeft op de hersenen, met name die  in ontwikkeling. Nu bekend is dat alcohol de ontwikkeling remt en verhindert, is duidelijk dat alcohol totaal ongeschikt is voor kinderen. Schoorvoetend heeft de Nederlandse overheid de leeftijdsgrens  per 1 januari 2014 verhoogd naar 18 jaar.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• Alcohol is een toxische stof. Hoeveel drinken we er vrijwillig van en wat zijn daarvan de consequenties?

• De Basis: Hoe neemt het lichaam alcohol op? Hoe breekt het vervolgens af en wat gebeurt er met de afbraakproducten?

• De Diepte: Alcohol verstoort de werking van neurotransmitters en voorkomt dat hersenencellen verbindingen vormen met elkaar.

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op Chemische Feitelijkheden en ontvang 10 nieuwe edities per jaar en toegang tot het online archief.

Drie openbare nummers

Chemische-Feitelijkheden-drie-openbare-edities

Geen toegang tot Chemische Feitelijkheden en wilt u er meer over weten?
Bekijk deze gratis openbare nummers

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

Losse nummers zijn vanaf € 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift. Kijk hier voor meer informatie.

Logo KNCV

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.

Werken-in-de-chemie-logo-chf-bg

Grootste vacaturebank voor de Nederlandse chemie