Chitine heeft nog meer interessante chemische eigenschappen, die allerlei toepassingsmogelijkheden bieden. Voorbeelden tref je in de geneeskunde, waterzuivering, voedingsadditieven, coatings en de fabricage van nieuwe materialen. Het kan zelfs dienen als grondstof voor plastics. Dat biedt perspectieven voor bijvoorbeeld de garnaal verwerkende industrie, die beschikt over een flinke berg chitinerijke schillen.
Het is wel lastig om chitine in de gewenste vorm in handen te krijgen. Daarvoor zijn een aantal intensieve behandelingen met chemische hulpmiddelen en water. Dat is een van de redenen waarom nog altijd maar een klein deel van de naar schatting anderhalf miljard kilogram aan chitinerijk afval wordt benut. Onderzoekers proberen de chitineproductie milieuvriendelijker te maken door enzymen en micro-organismen in te zetten om het afval te verwerken. De kunst is vervolgens om de gunstige eigenschappen van chitine in te bouwen in allerlei materialen, zoals antibacteriële pleisters, composieten, kleding en verpakkingsmateriaal.
In deze Chemische Feitelijkheid
• De Context: Wanneer is chitine voor het eerst beschreven en waar kun je het vinden?
• De Basis: Hoe haal je chitine uit de schalen van garnalen en krabben? Welke chemische eigenschappen heeft dit biomateriaal?
• De Diepte: Hoe verzorg je wonden met chitine? En wanneer kun je garnalenplastic verwachten?
De feed werd niet gevonden.
Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.
Losse nummers zijn vanaf
€ 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift.
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.
© 2008 Bèta Publishers