Botox

Botox
Ooit zat schoonheid alleen van binnen, maar die tijd ligt ver achter ons. Tegenwoordig wordt alles uit de kast gehaald in de strijd tegen veroudering, variërend van simpele crèmes tot extreme makeovers bij de plastisch chirurg. Ergens in het midden van dit spectrum zit een behandeling met Botox – de bekendste merknaam van botulinetoxine. In de natuur is dit bacteriële gif de bron van botulisme, in schoonheidsklinieken wordt het in verdunde vorm ingezet tegen rimpels.

Ooit zat schoonheid alleen van binnen, maar die tijd ligt ver achter ons. Tegenwoordig wordt alles

uit de kast gehaald in de strijd tegen veroudering, variërend van simpele crèmes tot extreme makeovers bij de plastisch chirurg. Ergens in het midden van dit spectrum zit een behandeling met Botox – de bekendste merknaam van botulinetoxine. In de natuur is dit bacteriële gif de bron van

botulisme, in schoonheidsklinieken wordt het in verdunde vorm ingezet tegen rimpels.

 

Naar schatting wordt wereldwijd al meer dan een miljard dollar per jaar uitgegeven aan antirimpelbehandelingen met het gif. Bij het ‘botoxen’ worden kleine spiertjes in het gezicht verlamd door een serie goed geplaatste prikken. Het resultaat: een strakke en gladde huid. Tijdelijk weliswaar, want de rimpels keren weer terug als het gif na enkele maanden is uitgewerkt.

 

Minder bekend is dat botulinetoxine al veel langer wordt gebruikt bij patiënten met bepaalde neurologische aandoeningen, waaronder schrijfkramp, een ‘draainek’ en spasticiteit. De research op dit klinisch relevante terrein staat gelukkig niet stil.

 

In deze Chemische Feitelijkheid

• De Context: De achtergronden van de huidige schoonheidscultus

en botulinetoxine. Hoe gevaarlijk is dit

bacteriegif eigenlijk? Wat zijn de alternatieven?

• De Basis: Botox blokkeert boodschappermoleculen in onze

zenuwen. Hoe werkt dat precies?

• De Diepte: Lang voordat botulinetoxine doordrong tot de

beautyklinieken werd het al gebruikt voor de behandeling

van neurologische aandoeningen. Welke? En wat zijn de

nieuwste ontwikkelingen? |

U heeft geen toegang tot deze editie. U dient in te loggen om deze editie online te lezen.

De feed werd niet gevonden.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

 

Losse nummers zijn vanaf

€ 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift.

 

 

 

 

 


 

Abonneren >>

 

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.