Aluminium

Aluminium
De lichtgewicht alleskunner

Element nummer 13, aluminium (Al), is het meest voorkomende metaal op aarde. Het is licht en goedkoop, maar toch stevig en multifunctioneel. Je bouwt er bijvoorbeeld vliegtuigen van en steigers, maar gebruikt het metaal ook om bier te verpakken of paaseitjes. Je verduistert je ramen ermee en maakt er kozijnen van. Je gebruikt het zelfs om benzine te maken. Je maakt aluminium uit bauxieterts, maar het productieproces vraagt echter veel stroom. Aluminiumsmelterijen vind je daarom vaak in de buurt van waterkracht- of kerncentrales. Maar eenmaal gemaakt, kun je aluminium oneindig recyclen: je smelt het eenvoudig om in een nieuw product. Driekwart van al het aluminium dat ooit is gemaakt, is nog steeds in gebruik. Voor de schadelijke ‘rode modder’, die vrijkomt wanneer je bauxiet zuivert, moet nog wel een goede oplossing worden gevonden.

U heeft geen toegang tot deze editie. U dient in te loggen om deze editie online te lezen.

De feed werd niet gevonden.

Bestellen

Een abonnement op hét naslagwerk over chemie en moleculaire wetenschap? Dat kan via MijnTijdschrift. Iedere editie behandelt nieuwe inzichten en ontwikkelingen rondom materialen, gezondheid, voeding, energie en milieu.

 

Losse nummers zijn vanaf

€ 9,95 te bestellen bij MijnTijdschrift.

 

 

 

 

 


 

Abonneren >>

 

De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging is de beroepsvereniging van en voor mensen die werkzaam zijn of studeren in de chemie, life sciences en procestechnologie. De KNCV wil een schakel zijn tussen bedrijven en mensen. Zie voor meer info: www.kncv.nl.